Programvaror

Nyheter för Datorkunskap

Man kan skriva program i Microsoft Office som kallas makron, se denna videokurs hos Excelkungen (detta är dock inget som ingår obligatoriskt i kursen). Det går även att göra spel. Jag har precis gjort mitt första spel för ett konkurrerande officepakets kalkylprogram: OpenOffice.org Calc: huvudräkningspelet Aritm. Förmodligen fungerar det också i LibreOffice. OpenOffice.org, LibreOffice & Aritm är öppen källkod och fria programvaror. Notera att eftersom ett makro är ett program som kan ändra filer på hårddisken, så bör man bara köra makron från leverantörer man litar på.


Arkiv som innehåller filer för övningar: Office 2007.zip.


Ett operativsystem för t.ex. äldre billiga laptopar med 486DX-processor eller högre och 16 MB RAM eller mer: BasicLinux 3.5. Windows 95 fungerar på samma datorer och sista versionen är 95C/OSR2.5.


Exempel på emulatorer av äldre datorer med tillhörande operativsystem som Java-applet i webbläsare eller för Windows:

När det gäller vissa emulatorer så krävs ROM-filer. Dessa kan man utvinna ur de riktiga datorerna eller hitta på andra ställen.

Kursens webbplats finns på: <http://gy.orbin.se/datorkunskap/>.


Kursplanen finns på: <http://j.mp/DAA1201>.


Det ni kan packa upp på ett USB-minne med minst 512 MB finns på: <http://j.mp/grcVf5>. USB-minnet kommer då innehålla utvalda program från <http://portableapps.com/>.


En ideell förening där man kan få gratis shellkonto med möjlighet att köra på stordator finns på <http://freeshell.org/>.


Jag hittade en datorkunskapslärare på Twitter som gör filmer om olika program: <http://twitter.com/laalensius>. Man kan göra filmer av datorprogram med t.ex. CamStudio (öppen källkod).


För att överföra filer till yttre server skulle vi använda WinSCP eller FileZilla.


Nästan alla program jag rekommenderar är gratis, plattformsoberoende (d.v.s. finns för flera olika operativsystem) och öppen källkod och har funnits länge och kommer troligen att finnas länge och utvecklas. Man kan hitta exempel på hur man använder de flesta program med hjälp av <http://youtube.se/>. Dock måste man ibland lägga till ordet 'editor' eller 'tutorial' för att hitta något vettigt.


Vi skall ha ett projekt på kursen i slutet där ni i små grupper (helst par) skall göra en presentation för att presentera en någorlunda komplicerad produkt. Ni kan själva välja produkt men valet skall först godkännas. Det kan t.ex. vara ett fordon, ett larmsystem eller ett mätinstrument.


Creative Commons-licens
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-DelaLika 2.5 Sverige Licens. Follow @mobluse

Kursböcker

  1. Datorkunskap med Windows XP och Office 2007 - Lärobok
  2. Datorkunskap med Windows XP och Office 2007 - Arbetsbok
Valid CSS!