Ämnets syfte
Utbildning i ämnet elektronik syftar till att ge grundläggande kunskaper inom området elektronik och förståelse av områdets mångfald. Ett ytterligare syfte är att utveckla kunskap om de naturvetenskapliga teorier och modeller samt tekniska uppfinningar som utgör grunden för ämnet.
Ämnets karaktär och uppbyggnad
Elektroniken började växa fram genom uppfinningen av elektronröret vid seklets början. Under andra världskriget ökade utvecklingstakten framför allt inom radio- och radartekniken. Uppfinningarna av halvledartekniken och transistorn ledde till en allt snabbare utvecklingstakt. Därefter följde uppfinningen av den integrerade kretsen där man kunde placera flera transistorer i samma krets. I dag kan man placera en hel dator (mikroprocessor) på samma chips. Därefter har antalet komponenter per integrerad krets fördubblats ungefär vartannat år, vilket har medfört att alla som arbetar med elektronik är i behov av kontinuerlig kompetensutveckling.
Kontroll, styrning och övervakning av processer för t.ex. automatisering och lagring sker idag med hjälp av elektronik. Elektroniken har också stor betydelse i många kommunikativa sammanhang, till exempel vid presentation av information och för beräkningar. Elektronikindustrin tillverkar en mängd produkter för olika användningsområden t.ex. datorer, utrustningar för tele- och radiokommunikation, utrustning för processtyrning och automation, medicinsk utrustning och mätinstrument samt konsumentelektronik. Dessutom produceras tjänster med anknytning till dator- och elektronikområdet som exempelvis berör handel med och service av programvaror. Ämnet elektronik präglas av en snabb utveckling, vilket ställer krav på att användaren skall kunna tillgodogöra sig den senaste tekniken inom området.
Vid arbete med elektronik är säkerheten viktig eftersom i de flesta elektronikapparater finns farliga spänningar och strömmar. Felaktigt val av ersättningskomponenter vid reparation kan dessutom utgöra stor brandrisk.
En betydelsefull del av utbildningen i ämnet består av laborationer med och uppkopplingar av olika elektroniksystem. I ämnet studeras både traditionella kretslösningar och mätteknik. För att förstå elektronik krävs förutom logiskt tänkande även förmåga att ur olika dokument hämta information om konstruktion och funktion. Vidare behandlar ämnet den analog- och digitalteknik som gäller komponenter och kopplingar i moderna elektroniksystem. Ämnet elektronik förbereder för studier i andra ämnen, i första hand för ämnet elektroniksystem och för arbete inom elektronikområdet.
I ämnet ingår nio kurser.
Elektronik grundkurs behandlar elektronikkomponenter och praktiska kopplingar. Kursen är gemensam på elprogrammet.
Digitalteknik A behandlar digitala byggstenar för de elektroniska system som används idag. Kursen är gemensam på elprogrammet.
Digitalteknik B bygger på kunskaper motsvarande Digitalteknik A och innehåller praktiska försök och laborationer på moderna kretsar. Kursen är gemensam för inriktning elektronik i elprogrammet.
Analoga kretsar A behandlar lågfrekvensteknik och bygger på kursen Elektronik grundkurs. Kursen är gemensam för inriktning elektronik i elprogrammet.
Analoga kretsar B bygger på kursen Analoga kretsar A. Kursen ger specialkunskaper om den högfrekvensteknik som används inom konsument- och kommunikationselektronik. Kursen är valbar.
Kraftelektronikkretsar bygger på kursen Elektronik grundkurs och ger fördjupade kunskaper inom industri- och installationselektronikområdet. Kursen är valbar.
Mikroprocessorteknik A behandlar arbetssätt, funktion och programmering av mikroprocessorer och vissa datorer. Kursen bygger på Digitalteknik B och är valbar.
Mikroprocessorteknik B är en lämplig grund för vidare studier av elektroniksystem som innehåller mikroprocessorer samt studier i programmering och datorteknik. Kursen behandlar konstruktion med mikroprocessorer och enchipsdatorer. Kursen bygger på Mikroprocessorteknik A och är valbar.
Kursen Ytmontering ger grundläggande kunskaper om montering och demontering av komponenter. Kursen behandlar dessutom skydd av elektronikkomponenter. Kursen är valbar.
Skolverket 2002-01-03