Programvaror

Nyheter för Webbdesign

Det finns en webbplats där man kan konvertera bl.a. ljud- & videofiler mellan olika format gratis genom att ladda upp dem: Convert Files. Man kan få e-post när den konverterade filen är klar att hämta.


Vilken programvara för att skapa webbsidor är bäst? Dreamweaver vs KompoZer. Den historiska utvecklingen av KompoZer: Netscape, Mozilla, SeaMonkey, NVU, KompoZer. Det finns även en annan vidareutveckling från NVU: BlueGriffon. Den skall vara bättre på HTML5.


Det finns steg-för-steg-guider och tips om hur man använder KompoZer 0.7.10 på en dansk webbplats. Den kan förmodligen översättas till svenska med Chrome eller Google Toolbar för dem som ej kan läsa danska. KompoZer och dess CSS-redigerare är mycket användbara.


Man kan installera svensk ordlista i SeaMonkey Composer om man klickar på Spell och i fönstret väljer "Download more dictionaries..." i rullningsmenyn Language. Då kommer man till en webbsida där man kan klicka på svenska för att installera i SeaMonkey. Sedan får man starta om SeaMonkey och då välja Swedish som Language. Man kan också installera svensk ordlista i KompoZer 0.7.10 (som finns i PortableApps) från denna webbsida med Tools/Extensions. Tyvärr finns det ingen svensk ordlista för KompoZer 0.8 men väl för andra språk här. Man lär dock kunna anpassa SeaMonkeys ordlista till KompoZer 0.8. Om du använder Firefox/SeaMonkey för att hämta ner xpi-filer till KompoZer så tänk på att högerklicka och välja "Save Link Target As..." annars installeras tillägget i webbläsaren.


Svensk motsvarighet till W3Schools: Webdesignskolan.


Videoexempel:

 1. Hyllningstal till Internet (Webbkamera, inbäddad och länkad RM på egen server)
 2. EWB Multisim-filmer (HyperCam, inbäddad AVI på egen server)
 3. LinReg med TI-83 Plus (CamStudio, inbäddad Flash på YouTube)
 4. Bjällerklang på TI-82 STATS (Digitalkamera, QT uppladdad till YouTube)
 5. Videotaggen i HTML5.

CamStudio är ett program för att skapa videos av delar av datorns bildskärm — finns nu på PortableApps: CamStudio Portable.


Googles center för webbansvariga: Webbansvarig Hjälp. Enligt deras riktlinjer kan en webbplats tas bort ur Google om den inte har korrekt HTML. Bl.a. därför och för att webbsidorna skall fungera i fler webbläsare så bör man validera dem.


Exempel på webbläsare som fungerar på en laptop för 79 kr + frakt med 100 MHz Pentium & 24 MB RAM & Windows 95C/95 OSR2.5: Internet Explorer 5.5, SeaMonkey 1.1.19, Opera 9.2.6, Links 0.98, Lynx 2.8.6.


Man kan testa sina formulär mot cgienv.cgi (src) och env.php (src).


Det finns en kokbok om CSS: Kom igång med CSS av Russ Weakley, som har exempelfiler på dess webbplats.


Här står det om vad som utgår ur äldre standarder när HTML5 införs: developers.whatwg.org/obsolete.html.


Man kan använda HTML5, CSS3 och JavaScript för att utveckla appar för smarta telefoner (smartphones) som iPhone, Android och BlackBerry (utvidgad Java ME/J2ME) med t.ex. www.phonegap.com.


Riksdagen använder HTML5: beta.riksdagen.se.


Kursens webbplats finns på: gy.orbin.se/webbdesign/.


Kursplanen finns på: j.mp/DTR1210.


Det ni skall kopiera in på ett USB-minne finns på: j.mp/grcVf5. USB-minnet kommer då innehålla utvalda program från portableapps.com.


Det ni kan göra till nästa gång är att lära er mer om KompoZer och SeaMonkey Composer genom att experimentera, läsa inbyggd hjälp och se filmer på YouTube om programmen och studera kopplingen mellan utseendet på webbsidorna och genererad HTML-kod.


Här är en kurs jag höll 1998 och då gällde HTML4: www.df.lth.se.orbin.se/~mikaelb/edu/web/. Det finns övningar där i schemat. Jag skall modernisera dessa till HTML5, men de flesta går att utföra nu.


www.w3schools.com finns gratis kurser med prov för t.ex. HTML, CSS och jQuery.


Den ideella förening där man kan få gratis konto med möjlighet till egna webbsidor m.m. finns på freeshell.org: t.ex. webdsign.freeshell.org.

Ett alternativ kan vara Googles sites: t.ex. sites.google.com/site/dtr1210webbdesign/. Man kan dock bara redigera delar av HTML-koden direkt.

Ett alternativ kan vara Googles webbhotell som det finns mer information på: <http://www.mashup.se/api/google-app-engine-nu-med-java-och-bakgrundsprocesser> och <http://code.google.com/intl/sv-SE/appengine/docs/whatisgoogleappengine.html>.


Jag hittade en webbdesign- och datorkunskapslärare på Twitter som gör filmer om olika program: twitter.com/laalensius. Jag tänkte också göra en del filmer om webbdesign. Man kan göra filmer av datorprogram med t.ex. CamStudio (öppen källkod). En öppen källkodsmotsvarighet som liknar det redigeringsprogram ovanstående lärare använder är Bluefish. Vi använder i alla fall i början av kursen KompoZer och Composer i SeaMonkey.


För att överföra filer till yttre webbserver skulle vi använda WinSCP eller FileZilla.


Vi kommer använda GIMP för bildbehandling och för att skapa GIF-animationer.


Man kan göra mer avancerade webbplatser med JavaScript-bibliotek som Raphaël raphaeljs.com och jQuery jquery.com.


Nästan alla program jag rekommenderar är gratis, plattformsoberoende (d.v.s. finns för flera olika operativsystem) och öppen källkod och har funnits länge och kommer troligen att finnas länge och utvecklas. Man kan hitta exempel på hur man använder de flesta program med hjälp av youtube.se. Dock måste man ibland lägga till ordet 'editor' eller 'tutorial' för att hitta något vettigt.


Vi skall ha ett projekt på kursen i slutet där ni i små grupper (helst par) skall göra en webbplats för att presentera en någorlunda komplicerad produkt. Ni kan själva välja produkt men valet skall först godkännas. Det kan t.ex. vara ett fordon, ett larmsystem eller ett mätinstrument.


Creative Commons-licensDetta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-DelaLika 2.5 Sverige Licens. Follow @MOB_i_L

Kursböcker

 1. Webbdesign
 2. Dreamweaver CS3 : Grundkurs
 3. Photoshop CS3 : Grundkurs
 4. Photoshop CS3 : Fortsättningskurs
 5. Illustrator CS3 : Grundkurs
 6. Flash CS3 : Grundkurs
Valid CSS!